Luteina i zeaksantyna są jedynymi karotenoidami w diecie, które gromadzą się w siatkówce, szczególnie w okolicy plamki żółtej, która znajduje się w tylnej części oka. Ponieważ znajdują się w skoncentrowanych ilościach w plamce, są znane jako pigmenty plamkowe.
Plamka żółta jest niezbędna do widzenia. Luteina i zeaksantyna działają jako ważne przeciwutleniacze w tym obszarze, chroniąc oczy przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Uważa się, że zmniejszanie się ilości tych przeciwutleniaczy w miarę starzenia się organizmu może pogarszać zdrowie oczu i osłabiać komfort dobrego widzenia.
Luteina i zeaksantyna działają również jako naturalny “krem do opalania”, pochłaniając nadmiar energii świetlnej. Badacze uważają, że szczególnie chronią twoje oczy przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego.
Składniki przeciwutleniające neutralizują wolne rodniki, które są związane ze stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem siatkówki. Dlatego przeciwutleniacze, luteina i zeaksantyna, prawdopodobnie odgrywają rolę w zapobieganiu zaćmie. Prowadzone ostatnio badania wykazały, że wyższe spożycie luteiny, zeaksantyny i witaminy E wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem powstawania zaćmy.
Istnieje wiele naukowych dowodów na to, że luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko rozwoju AMD. W wieloletnich badaniach nad chorobami oczu związanymi z wiekiem (AREDS i AREDS2) stwierdzano wielokrotnie, że codzienne przyjmowanie niektórych suplementów diety zmniejsza ryzyko rozwoju późnego AMD – wysiękowej postaci tej choroby, która prowadzi do nieodwracalnej ślepoty.
Oprócz zmniejszenia ryzyka chorób oczu, odrębne badania wykazały, że luteina i zeaksantyna poprawiają parametry widzenia zarówno u pacjentów chorych na AMD, jak i pacjentów z zaćmą, a także osób które nie chorują na żadne schorzenie okulistyczne.